top of page

Hvorfor er hvalpetræning egentlig så vigtigt?

hvalpetræning_aarhus

At få en hvalp i huset er en spændende tid fyldt med glæde og tilknytning til den lille hvalp, som pludselig vender op og ned på ens hverdag. For mange førstegangshundeejere kommer det som en stor overraskelse, hvor meget en hvalp faktisk fylder i ens liv, og hvor målrettet en indsats det kræver. Hvalpen skal lære et hav af nye ting, og vi undervurderer ofte, hvor omfattende det egentlig er. Hvalpetræning er en af de helt essentielle elementer i den proces.

Hvad skal hvalpetræningen indeholde?

Hvalpetræning handler ikke kun om at lære hunden at sidde og give pote. Som hvalpeejer kan man godt have følelsen af, at det vigtigste er at lære sin hund at "sitte", "dække" eller lave andre øvelser i hverdagslydighed. Men det vigtigste ved hvalpetræningen er, at man udvikler et “fælles sprog” og et dybt bånd med sin hvalp. Samtidig skal hvalpen have en masse gode oplevelser med andre hvalpe, mennesker og miljøet, mens den også tidligt lærer at kunne fokusere på sin ejer – selv med distraktioner omkring sig. Derfor er det vigtigt med et struktureret forløb, hvor hvalpen lærer grundlæggende færdigheder, bliver socialiseret med andre hunde og mennesker samt lærer at navigere i en verden fyldt med lyde, lugte og indtryk. En velsocialiseret hvalp bliver en tryg, tillidsfuld og afbalanceret voksen hund.


Derfor er tidlig træning så vigtig

De første måneder i en hvalps liv er afgørende for dens udvikling. Det er i den primære socialiseringsfase (fra 8–12/14 uger) og sekundære socialiseringsfase (12–14 uger og op til ca. 4–6 måneder), at hvalpen danner sit sociale grundlag med omverdenen, og hvor erfaringer lagres – både gode og dårlige. Ved at starte tidligt med hvalpetræning hos en hundetræner med fokus på positiv træning, lærer din hvalp essentielle grundfærdigheder, som den får brug for resten af livet – og du lærer, hvordan du bedst kommunikerer med den. Jo bedre vi som ejere forstår vores hund, desto bedre kan vi forebygge adfærdsproblemer senere hen. Man bør stærkt overveje at vælge hvalpetræning hos en hundetræner, der ikke kun har en baggrund inden for hundetræning, men også en uddannelse i hundeadfærd – det er to meget forskellige udgangspunkter.


Socialisering: Hvad er det helt præcist?

En vigtig del af hvalpetræning er socialisering. Hvalpetræning indeholder mange socialiseringselementer, men den største del foregår uden for træningsbanen. Når du socialiserer din hvalp, skal den have positive oplevelser med forskellige typer mennesker, hunde, omgivelser og situationer. En hvalp, der kun begrænset eller slet ikke, har været i nærheden af fx. børn, katte, cykler eller høje lyde, kan senere udvikle frygt eller aggression, fordi det er ukendte stimuli. Hvalpen skal introduceres forsigtigt og gradvist til en bred vifte af situationer og påvirkninger.


Hvad tæller som “forskellige situationer”?

Det handler ikke kun om hvor mange, men også om hvilke og hvordan. Her er nogle kategorier med eksempler:

  1. Forskellige mennesker

    • Mænd, kvinder, børn, ældre

    • Folk med hat, solbriller, stok, barnevogn

  2. Forskellige hunde og dyr

    • Små og store hunde (kontrollerede møder)

    • Katte, heste, fugle (hvis relevant)

  3. Miljø og steder

    • By, skov, strand, café, parkeringsplads

    • Indendørs: dyreklinik, butik, garage, trappeopgang

  4. Lyde og bevægelser

    • Støvsuger, vaskemaskine, biler, cykler, skateboard, hårtørrer

    • Lavt fyrværkeri (optagelse), torden (mild introduktion)

  5. Fysiske underlag

    • Træ, fliser, asfalt, græs, sand, metal, riste

  6. Håndtering

    • Klippe negle, børstning, blive løftet

    • Øve dyrlægebesøg: tjek af ører, tænder, poter

  7. Trafik og transport

    • Køre i bil, vente i bil, køre med bus/tog, gå ved vej

  8. Alenetid og selvstændighed

    • Være alene hjemme i meget korte intervaller til en start

    • Sidde i bur/kasse kortvarigt med ro (uden at du forlader hvalpen)

    • Gå ind på badeværelset / andre værelser uden hvalpen


Dette er blot få eksempler på alt det, din hvalp skal lære og blive tryg ved. Puha, det er meget, når man virkelig tænker over det. Det vigtigste er dog ikke kvantitet, men kvalitet. Giv din hvalp cirka fem nye oplevelser om ugen (alle på forskellige dage), når den er faldet til hos dig. Oplevelserne skal være positive – bliver din hvalp utryg eller overvældet, bare det mindste, så afslut socialiseringssessionen. God socialisering skaber en tryg hund, der opbygger robusthed over for nye og ukendte indtryk i fremtiden.


hundehvalp_socialisering

Hundetræning skaber stærke bånd

Træning handler ikke kun om lydighed – det handler om relation. Når du arbejder med din hvalp, skaber du tillid og forståelse. Du lærer at læse dens signaler, og den lærer at forstå dine. Det styrker samarbejdet og gør jer til et team. Selvom du måske tænker, at du selv kan lære din hvalp de basale ting, er et struktureret hvalpehold med en erfaren hundeinstruktør guld værd. Her får du værktøjer, feedback og støtte til at løse konkrete udfordringer. En veltrænet hund er ikke bare nemmere at have – den er også gladere og mere selvsikker.

Hvalpetræning i Aarhus, Hvalpetræning i Risskov og Hvalpetræning i Skødstrup

Står du over for at skulle i gang med dit lille nye familiemedlem, så tilbyder jeg hvalpetræning i Risskov og hvalpetræning i Skødstrup løbende. Du kan finde de enkelte hold lige her: https://www.hundekonsulent.dk/hvalpetraening-aarhus


De bedste hundehilsner, Mia Gaardmand Hundeadfærdsinstruktør & Dyreadfærdskonsulent

 
 
 

Kommentare


Kontakt mig for at høre mere:

Har du har spørgsmål, ønsker du at booke plads på et hold eller eller privat konsultation? Udfyld formularen, og så svarer jeg tilbage indenfor ca. 24 timer.

Du kan også kontakte mig direkte på:

E-mail: info@hundekonsulent.dk
Telefon: 5373 2161
WhatsApp: Klik her


Jeg ser frem til at høre fra dig :)

Hvad drejer din henvendelse sig om

Privatlivspolitik
© 2025 Happy-Pets | CVR: 34246475 | Studstrup Strandvej 27, 8541 Skødstrup | Telefon: 53732161

  • Facebook
  • YouTube
bottom of page